Klachten


Klachten

KLACHTEN EN AANDOENINGEN


In onze praktijk hebben we vaak te maken met de volgende aandoeningen:


- Kaakpijn of aangezichtspijn

- Nekklachten

- Schouder en arm

- Lage rugklachten

- Knieklachten

- Kuitklachten


Per aandoening staat op deze website kort omschreven wat het betekent en welke klachten er zoal bij horen. Ook staan we kort stil bij de manier waarop je fysio deze aandoeningen kan behandelen. 


Kijk rustig even rond om een indruk te krijgen en weet dat Fysio Frijstein de expertise in huis heeft je te helpen. 


Wil je liever meteen weten wat er speelt of staat jou aandoening er niet bij? Stel ons dan een vraag.


STEL EEN VRAAG

KAAKPIJN OF AANGEZICHTSPIJN


Bij kaakpijn of aangezichtspijn is het meestal een KNO-arts, een neuroloog of tandarts die een diagnose stelt. Maar wat als zij op hun vakgebied geen verklaring hiervoor hebben? 

Fysio Frijstein krijgt regelmatig hiermee te maken. Vaak is in dit soort gevallen sprake van overbelasting van het kauwstelsel of van nekspieren. Er is bijvoorbeeld een halsspier die uitstraling van pijn kan geven naar het oog. Dat wordt vaak verward met bijholteontsteking.



HEB JE LAST VAN KAAK- OF AANGEZICHT?


Bel jouw fysio meteen voor een afspraak 


Wil je liever eerst een oriënterend persoonlijk gesprek? Kom dan naar het gratis inloopspreekuur.


Elke maandagavond van 19.00-20.00 uur


KLACHTEN DOOR OVERBELASTING 


Bij overbelasting kun je denken aan een verkeerde mondgewoonte zoals knarsen, maar ook aan nagelbijten en overmatig kauwgom kauwen. Ook een verkeerde houding kan ten grondslag liggen aan deze klachten.


Overbelasting kan de volgende klachten veroorzaken;

• Knappen van de kaken

• Kaakpijn

• Kiespijn

• Tandpijn

• Diepe oorpijn

• Duizelingen

• Piepen of brommen in het oor

• Hoofdpijn


Bij het onderzoek zal uitgebreid stil worden gestaan bij het achterhalen van de oorzaak van je klacht.

NEKKLACHTEN


Nekklachten of nekpijn is een van de meest voorkomende klachten aan ons ‘houdings- en bewegingsapparaat’. Bijna iedere volwassenen heeft het wel eens heeft meegemaakt. Vaak gaan nekklachten al snel vanzelf over. Bij hardnekkige nekklachten is het zinvol om de hulp van de fysiotherapeut in te schakelen.


STRESS, VERKEERDE HOUDING OF GEWOON TOCHT


Nekklachten of nekpijn kan verschillende oorzaken hebben, een voorbeeld van een oorzaak zou kunnen zijn een verkeerde slaaphouding, stress of werkhouding. Maar ook een simpele tocht kan klachten veroorzaken.


Mocht u zich melden met deze klachten, dan wordt er ook in dit geval weer geprobeerd de oorzaak te achterhalen, gezien dat toekomstige klachten kan voorkomen. Vervolgens wordt door evt. behandeling, oefeningen en adviezen geprobeerd om u zo snel mogelijk van u klachten af te helpen.


SCHOUDERKLACHTEN


Schouderklachten komen veel voor en kennen verschillende oorzaken. Eén vorm van schouderklachten komt verreweg het meeste voor, namelijk het subacromiaal pijn syndroom. Dat is een medische verzamelnaam voor klachten als slijmbeurs- (bursitis) of peesontsteking (tendinitis) of peesdegeneratie (tendinopathie) of peesinklemming (impingement). 


Hand zijn dan alleen een ontsteking, degeneratie (ouder worden van weefsel) of inklemming van een pees? Steeds meer deskundigen op het gebied van onderzoek en behandeling van schouderpijn en schouderklachten denken van wel. Vaak wordt de pijn immers diep in de schouder gevoeld, Onder 

het arcromion, het botterige deel van het schouderdak. Vandaar ook de naam subacromiaal. 


Wil dat ook zeggen dat de oorzaak van de pijn daar ook zit! Nee. Een belangrijke oorzaak van schouderpijn ligt vaak in de schouderspieren zelf. Zogenoemde myofasciale triggerpoints in de schouderspieren kunnen een pijn geven, welke diep in de schouder wordt gevoeld. 



CHECK JE SCHOUDERS EERST OP TRIGGERPOINTS


Bij schouderklachten hoort goed onderzoek naar de oorzaak ervan centraal te staan. Dat begint met het achterhalen en behandelen van de triggerpoints. Klachten worden hierdoor vaak snel weggenomen en dan is verder onderzoek of het trainen van spierkracht vaak onnodig. 

Verder zijn bij een effectieve behandeling door je fysio veel minder medicatie, pijnstillers en ontstekingsremmers nodig.




HEB JE LAST VAN SCHOUDERKLACHTEN?


Bel jouw fysio meteen voor een afspraak 


Wil je liever eerst een oriënterend persoonlijk gesprek? Kom dan naar het gratis inloopspreekuur.


Elke maandagavond van 19.00-20.00 uur


LAGE RUGKLACHTEN


Net als nekpijn en schouderpijn komen lage rugklachten vaak voor in Nederland. Denk hierbij aan een hernia (HNP), aan minder specifieke klachten als spit, lumbago en aan aspecifieke lage rugklachten. Veel mensen met zulke klachten gaan ‘krom lopen en hebben veel pijn, soms ook met uitstraling naar hun been/kuit.


Onderzoek moet de oorzaak en de aard van de lage rugklachten klachten achterhalen. Soms is daar eerst een aanvullend onderzoek voor nodig, zoals röntgenfoto’s (via de huisarts) of een MRI (specialist als neuroloog of orthopeed). Soms is de oorzaak van de klachten ook na aanvullend onderzoek niet duidelijk. De kans is dan groot dat de klachten voortkomen uit myofasciale triggerpoints.

 

MYOFASCIALE TRIGGERPOINTS EN LAGE RUGKLACHTEN


Deze klachten zijn goed te behandelen door de myofasciale triggerpoints te behandelen met massagetechnieken. Dry needling is vaak nóg effectiever. Je fysiotherapeut prikt dan met dunne naaldjes de myofasciale triggerpoints aan. Aanvullend worden gerichte rekoefeningen geadviseerd. Die zorgen voor een verdere ontspanning van de rugspieren.

KNIEKLACHTEN


Knieklachten, met of zonder trauma, komen vaak voor. Bij knieproblemen met trauma is er vaak sprake van letsel aan de voorste kruisband letsels of aan de meniscus. Het is deze gevallen het beste om snel naar de orthopeed in het ziekenhuis te gaan. Deze kan de juiste diagnose en op basis daarvan een passend behandelplan voor je maken.


Vaak is er ook sprake van knieklachten zonder duidelijk trauma en zonder een duidelijke oorzaak. In dat geval moet er in de anamnese en in het onderzoek goed gekeken worden naar de onderliggende oorzaak van je klachten. 



SPIERKNOPEN VAAK BOOSDOENER BIJ KNIEKLACHTEN ZONDER TRAUMA


Een van de oorzaken zou dan kunnen zijn dat je last heeft van myofasciale triggerpoints, oftewel spierknopen kunnen de boosdoener zijn van knieklachten zonder trauma. Deze spierknopen zijn goed te behandelen met dry needling. De therapie wordt vaak gecombineerd met andere oefeningen, zoals het vaak rekken van de spieren.


HEB JE LAST VAN KNIEKLACHTEN?


Bel jouw fysio meteen voor een afspraak 


Wil je liever eerst een oriënterend persoonlijk gesprek? Kom dan naar het gratis inloopspreekuur.


Elke maandagavond van 19.00-20.00 uur


KUITKLACHTEN


Je kunt verschillende klachten van je kuit hebben. Bij sporters kan bijvoorbeeld vaak een spierscheuring optreden, ook wel ruptuur genoemd. Je kunt je kuit dan behandelen met tape en rust. Vervolgens bouw je de belasting geleidelijk weer op met oefentherapie.



FYSIOTHERAPIE HELPT BIJ KLACHTEN ZONDER OORZAAK


Soms hebben mensen vervelende kuitklachten zonder duidelijke oorzaak of ontstaat kramp in de kuit. Vooral de laatst genoemde klacht kan vaak terug komen. Zijn deze klachten goed te verhelpen? Ja, zeker. Je fysio kan zulke problemen via fysiotherapeutische massage of door het aanprikken met kleine naaldjes effectief behandelen.


Share by: